Kwas foliowy to jedna z najważniejszych witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju oraz wzrastania płodu i noworodka. Kwas foliowy powinien być przyjmowany zarówno przed zajściem w ciążę, jak i w jej trakcie, a także w okresie karmienia piersią. Badania naukowe dowodzą, że niedobór kwasu foliowego może powodować:
- wyższe ryzyko powstawania wad cewy nerwowej,
- rozszczep wargi,
- zespół Downa,
- zahamowanie wzrastania wewnątrzmacicznego płodu,
- stan przedrzucawkowy.
Dr n. med. Magdalena Magnowska specjalista w dziedzinie położnictwa i ginekologii oraz ginekologii onkologicznej przyjmująca w miejscowości Luboń i Tarnowo Podgórne zaleca przyjmowanie kwasu foliowego już w 12 tygodniowym okresie przedkoncepcyjnym. O właściwą podaż kwasu foliowego w ciąży powinny zadbać szczególnie kobiety obciążone cukrzycą typu 1 lub 2, stosujące leki przeciwpadaczkowe oraz chorujące na otyłość.
Wszystkie kobiety w wieku rozrodczym powinny uwzględniać w swojej diecie produkty bogate w foliany (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, zboża pełnoziarniste, wątróbka, jaja, orzechy i sery), oraz żywność fortyfikowaną. Dr n. med. Magdalena Magnowska ginekolog-onkolog przyjmująca w miejscowości Luboń i Tarnowo Podgórne, zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników zaleca suplementację w foliany w dawce 0,4 mg/dobę lub w razie konieczności wyższą.
Zapraszamy do skorzystania z konsultacji medycznej specjalisty w dziedzinie położnictwa i ginekologii oraz ginekologii onkologicznej. Dr n. med. Magdalena Magnowska umawia na wizyty pod numerem telefonu 691-051-851.
Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.
Źródło: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników